Introductie van de verscheidenheid aan hulpmiddelen

Het is de grote keuze aan hulpmiddelen, die heden ten dage incontinentie in het dagelijks leven enigszins dragelijk kunnen maken. De keuze in wat je wanneer wilt gebruiken is een kwestie van ervaring en eigen voorkeur. Ook kun je voordeel hebben bij ervaringen van anderen. Uiteindelijk is het toch de eigen ervaring en voorkeur die doorslaggevend zal zijn. Een grove indeling kunnen we maken tussen niet wasbare verbanden (disposables) en wasbare verbanden. Daarnaast zijn er ook nog hulpmiddelen als katheters, meeneemurinaal, matrasbescherming, dekbed en kussen beschermen, etcetera.

Niet wasbare (disposable) verbanden / hulmiddelen

Dit zijn verbanden in de diverse verschijningen van bijvoorbeeld: Depend, Tena, Attenda, Klinion, Absorin, Ganmill en Suprima. Dit is uiteraard geen uitputtende lijst, maar dat zul jezelf het beste weten. De verbanden zijn er in de vorm van inlegverbanden (2-delig systeem), maar tevens als complete slip. Ook komt de variant van een volledig broekje voor, wat gewoon als ondergoed gedragen kan worden. Per merk kan het aanbod behoorlijk verschillen en tevens de benaming van het verband. Woorden als Slip Normal, Slip Extra, Easy-fit, mini, classic, je kunt het zo gek niet bedenken. Deze verscheidenheid maakt een goede keuze in het begin erg lastig. Om de keuze eenvoudiger te maken, kun je bij de meeste merken wel een proefverpakking bestellen. Beoordeling op basis van functionaliteit alleen is niet voldoende, een goede pasvorm en voorzover mogelijk draagcomfort zijn ook belangrijke zaken in de juiste keuze.

De huidige incontinentie verbanden, onderscheiden zich van de vroegere verbanden, door betere pasvormen, betere absorptie en een beter geur bescherming. Dit alles bij een afnemende omvang (dikte). Een verband ter grootte van een dun maandverband, kan al uitstekend worden ingezet bij lichte tot matige incontinentie. Doorgaans verkrijgbaar in diverse gradaties zoals, mini, normaal en extra, maar toch stuk voor stuk compact. Door de goede absorberende stoffen hoeft het verband niet na lek urine verlies verschoond te worden. De opnamecapaciteit is hoog en de absorberende stof zet de urine om in een gelei, wat lekken helpt voorkomen. Bij de juiste keuze van het verband kan het zo'n 4 á 6 uur gebruikt worden zonder te verschonen. De juiste keuze voor de nacht, gaat dan ook vaak de hele nacht mee. Zorg voor de juiste omvang en je geniet van een volledige nachtrust. Ook de slips voor matige urine incontinentie zijn er in verschillende gradaties. Het draagcomfort wordt als hoog beschreven, hoewel de knopen van het elastiek best wel pijnlijk kunnen zijn als de bovenkleding strak aansluit. Veel comfort bieden de verbanden in de vorm van complete broekjes. Deze zijn zacht en sluiten hoog. Ze zijn aan te trekken als normale onderbroeken, wat het tevens eenvoudiger maakt om tussen naar de wc te kunnen gaan. De hoge sluiting, maakt het verbergen onder de kleding wel moeilijker. Een lang hemd of T-shirt kan hier uitstekend uitkomst bieden.

In tegenstelling tot de vroegere unisex verbanden, heb je tegenwoordig een verschil voor mannen en vrouwen. We zijn nu eenmaal niet allemaal anatomisch hetzelfde vormgeven. Dit is ook van belang van waar de meeste absorptie wordt geregeld. Bij vrouwen voornamelijk in het kruis, terwijl mannen meer absorptie aan de voorzijde nodig zijn, althans als het om urine incontinentie gaat. Bij het verwisselen van verbanden is het opbergen van het gebruikte verband in een afgesloten plastic zak wel aan te bevelen, dit voorkomt tevens mogelijke geurtjes. Een plastic boodschappen met een PTT elastiek biedt hier een goede oplossing. Tevens voorkom je zo, dat iemand het per ongeluk zou kunnen zien. Nog beter is het direct wegwerpen in een verband container, zoals deze vaak in een vrouwen toilet staan. Voor mannen is dit vaak moeilijker, een mannen toilet is hier niet standaard mee uitgerust.

De maatvoering van de verbanden biedt vaak de keuze uit small, medium, large en extra large. Een aantal merken kent zelfs extra small of extra-extra large. Het zaak een goed passend en aansluitend verband te gebruiken. Het gebruik van een te groot verband, vanwege de gedachte aan een grotere absorptie, leidt al gauw tot lekkage en andere ongemakken. Ook het gebruik van een extra verband binnen een verbandslip of verbandbroekje, danwel broekluier, levert niet het gewenste resultaat van extra absorptie op. Dat komt omdat het ingelegde verband een vaak eigen waterdichte beschermlaag heeft, wat absorptie van het buitenste verband niet bevorderd. Ook het draagcomfort neemt hierdoor af. Als je al kiest voor deze methode, neem dan een inlegverband zonder eigen waterdichte laag. Dit verband is verkrijgbaar in lange lengtes, die je dan zelf op de gewenste lengte kunt afknippen. Wat je wanneer, waar en hoe wilt gebruiken is een kwestie van wat experimenteren en ervaring opdoen. Indien je voor je incontinentie bij een huisarts bent geweest en wordt doorverwezen naar een apotheek, wordt je daar vaak uitvoerig voorgelicht. Neem hiervoor de tijd! Het is de snelste manier om tot het gewenste resultaat te komen. Eenmaal op dit punt aangekomen hoef je niet meer gebukt te gaan onder schaamte gevoelens.

Wasbare verbanden / hulpmiddelen

Dit is een groep van de vaak als "ouderwets" aangemerkte middelen, ondanks de up-to-date technologie. Ook hier kom je Ganmill tegen, maar ook Suprima, SGA en Hygia. Het gaat hier dan om katoenen broekjes met meerdere absorptie lagen in combinatie met een waterdichte laag. Maar ook katoenen luiers en voorgevormde luiers. Zonder beschermende buitenlaag wordt dit soort luiers doorgaans gebruikt met een waterdicht broekje van plastic. In de professionele hulpverlening wordt veelal enigszins minachtend over deze oude oplossingen gedacht, waarom is mij een raadsel. Argumenten als minder absorptie vermogen, warmer in gebruik, slecht voor de huid, doen als basis de ronde. Alsof wegwerp verbanden, niet warm zouden zijn tijdens het dragen. Regelmatig verschonen voorkomt huidirritatie in combinatie met gebruik van de juiste zalf. Bijvoorbeeld zinkzalf (sudo creme), dit voorkomt het doorweekt raken van de huid.

Ook een overweging van belasting van het milieu, kan aan deze keuze ten grondslag liggen. Hoewel de tegenstanders beweren dat het wassen van deze incontinentie hulpmiddelen ook weer milieu belastend is. Daarbij komt vaak dat het wassen van de katoenen luiers (verbanden) niet met de hand kan, maar een wasmachine de klus moet klaren. Gebruik geen waspoeder, maar gebruik bij voorkeur vloeibare wasmiddelen. Het al oude groene zeep in vloeibare vorm kan hier uitstekend worden gebruikt. Gebruik in geen geval wasverzachter, dit gaat een goede absorptie tegen en kan zorgen voor onprettige huiduitslag. Voordat je wasbare verbanden wilt gebruiken, moeten ze een paar gewassen zijn voor de optimale absorptie bereikt wordt. Het drogen van de wasbare verbanden kan enige tijd duren, vooral als je ze gewoon aan de lucht droogt. De voorgevormde katoenen luier met een waterdichte beschermlaag van nylon of plastic, droogt nog moeilijker. Een droger kan een overweging zijn voor de geheel katoenen luier, voorkom echter te hoge temperaturen waardoor het verband zou kunnen krimpen en de pasvorm verloren gaat.

De waterdichte plasticbroeken was je bijvoorkeur met de hand of in de wasmachine met een wolwas programma op een niet te hoge temperatuur. Plasticbroeken van Suprima kunnen soms wel op 60 of zelfs 90 graden worden gewassen. Let op de labels of het wasvoorschrift! Plasticbroeken van SGA of Hygia kunnen beter op zo'n 30 graden gewassen worden. Het drogen van plasticbroeken gaat eerst gepaard met enigszins droog schudden, vervolgens droogdeppen met een handdoek, waarna je ze aan de lucht laat drogen. Plasticbroeken met (metalen) drukknopen, was je door ze eerst open te knopen. Uiteraard heeft het gebruik van een centrifuge geen enkel nut, het water kan er niet uit geslingerd worden. Met name de boorden, waar het elastiek doorloopt, drogen langzaam. Hoe goed de kwaliteit van de plasticbroeken ook is, na verloop van tijd wordt het plastic hard. Vaak gaan eerst de boorden bij het buik elastiek kapot. Met enige handigheid en een naaimachine is de levensduur nog op te rekken. Tot het moment waarop ook het plastic bij de pijpjes kapot gaat. Ook een kosten overweging kan je doen besluiten wasbare verbanden te gebruiken. De aanschaf is vaak een behoorlijke investering, maar door het hergebruik en de lange levensduur, zijn uiteindelijk de kosten redelijk snel terugverdient.

Combinatie gebruik van verbanden / hulpmiddelen

Ook een combinatie van disposable verbanden en wasbare incontinentiehulpmiddelen komt geregeld voor. Overdag de praktische en eenvoudig te verwisselen verbanden. Op je werk of onderweg is het gewoon eenvoudiger een gebruikt verband weg te gooien, dan een natte luier te moeten verwisselen. In geval van ontlasting incontinentie wordt een plasticbroek gebruikt om geurtjes tegen te gaan. Ook zijn er mensen die een strakke plasticbroek over een wegwerpverband dragen, om het mogelijk ritselende geluid tegen te gaan. In de situatie thuis, is het verwisselen van katoenen luier ook geen probleem. Ook 's nachts kan een goede voorgevormde katoenen luier met een waterdicht beschermbroekje prima zijn dienst bewijzen. Er is geen vast recept om hiermee om te gaan, het gaat allemaal om de persoonlijke voorkeur en ervaring.

Of je nu wegwerp of wasbare luiers gebruikt, persoonlijke hygiëne is van groot belang. Gebruik voor het wassen van de huid geen water en zeep, maar bij voorkeur speciale wascréme op een basis van olie. Na het reinigen de huid insmeren met waterafstotende zalf. Zinkzalf, bijvoorbeeld Sudo Crem, kan hier gebruikt worden. Verwissel wegwerp verbanden tijdige en gebruik ze slecht eenmalig. Voor wasbare verbanden geldt dat ze tijdig gewisseld moeten worden, om te voorkomen de de huid nat wordt. Is eenmaal de huid rood en geïrriteerd, dan kan een hydrocortison-créme worden gebruikt (op dokter voorschrift). Als je al water en zeep gebruikt, om de huid te wassen, zorg dan dat de zeep een neutrale Ph-waarde heeft.

Zoveel mensen, zoveel meningen. Een keuze is niet goed of fout, maar wel vaak persoonlijk. Heb je ook een mening, of zelfs een goede tip, laat het dan maar weten. Als de tip een waardevolle bijdrage kan vormen binnen deze website, zal deze worden opgenomen.