Introductie van de andere website over incontinentie

Het gemis aan het belichten van hoe te leven met incontinentie, is iets wat ik altijd tegen kom op ander websites over incontinentie. Wel staan er verwijzingen naar hulpgroepen, stichtingen en hulpverleners. Maar dus geen info / ervaringen aangaande het emotionele en sociale aspect van incontinentie en bedplassen op je dagelijks functioneren.

Vele websites behandelen welke soorten incontinentie worden onderkend, ander sites behandelen mogelijke behandelingen om er van af te komen. Weer andere sites behandelen de ruime sortering hulpmiddelen en eventuele vergoedingen. Zelfs wettelijke gerelateerde zaken en jurisprudentie wordt genoemd.

Maar wat als je behoort tot de groep, waar behandeling niet meer mogelijk is. De rest van je leven ben je dan incontinent, aangewezen op het gebruik van hulpmiddelen. Uitgaande van de feiten gaat maar 30% van alle incontinentie Nederlanders naar een huisarts om uiteindelijk te kunnen worden behandeld. Hiervan komt 70% in aanmerking voor een succesvolle behandeling, terwijl 30% incontinent blijft en dit een plaats moet geven binnen het dagelijkse leven voor de rest van hun leven. Daarnaast heb je ook de groep (70% van de 6% van alle Nederlanders= 650.000) die aan "zelfhulp" doet. Velen zullen dit soort "zelfhulp" wel herkennen. Geknoei met inlegkruisjes, maandverband, washandjes of handoeken en tafelzeil als luier en matrasbescherming.

Zolang incontinentie en bedplassen nog steeds binnen de taboe top5 staat, is het voor iedere lotgenoot wel duidelijk wat dat inhoudt voor je dagelijkse leven. Denk maar aan je werk, relatie, sport, etc.

Wat is er te verwachten?


Binnen deze website wil ik verschillende ervaringen aanbieden, die stuk voor stuk uitgaan van de gevolgen van het leven met incontinentie. Het zijn ervaring uit de groep incontinentie na hulp, maar ook uit de "zelfhulp" groep. Gebruikte namen zijn fictief. De ervaringen komen van diverse artikelen, televisie programma's, gesprekken en uit eigen ervaring. Dit over een periode vanaf 1982 tot nu.


Voor velen zullen hier momenten van herkenning in voorkomen, wat ik ook heb kunnen vaststellen bij andere ervaringen van lotgenoten. Een site voor en door lotgenoten onder het motto gedeelde smart is halve smart