De seksuele relatie onder druk

Naast de normale gevoelens van schaamte voor het feit dat je incontinent bent, heeft dit ook zijn uitwerking binnen de seksuele relatie. Zowel mannen als vrouwen schamen zich ervoor, dat ze urine verliezen tijdens het vrijen. Constant maar bezig met de vraag zal het goed gaan?, blijf ik weldroog?. Voor vrouwen is het nog een graadje erger. Door het krampachtige gedrag tijdens het vrijen, raakt zij niet ontspannen, daardoor niet opgewonden en zeker niet vochtig. Dit kan dan weer zorgen voor pijn bij de gemeenschap, waarbij alleen het idee van pijn alweer niet bijdraagt aan een ontspannen gevoel. De overbekende cirkel. Voor mannen speelt dit type probleem echter niet, maar vanwege schaamte kan het krijgen van een erectie ook een probleem zijn. Zonder erectie is gemeenschap geen optie, wat de man in zijn "man zijn" een behoorlijke knauw kan geven. Voor zowel vrouwen en mannen rest maar één oplossing en dat is het praten met hun partner over hun schaamte gevoelens. Schaamte gevoelens over het verlies van urine tijdens het vrijen. Helaas vinden deze gesprekken haast nooit plaats, het onderwerp wordt uit de weg gegaan. Hetzelfde geldt voor het vrijen, of op zijn minst een stuk intimiteit. Beide wordt vermeden, wat een enorme druk op de relatie zet.

De intimiteit tussen beide partners wordt hierdoor vaak ook minder. Als de enige vorm van intimiteit de Sex was voor de incontinentie en de sex valt weg door schaamte voor de incontinentie, dan blijft er een kille relatie over. Als er voor de incontinentie sprake was van een goede samenspraak en zelfs de seks was naar tevredenheid, dan is het komen tot een oplossing vaak eenvoudiger. Als door schaamte de sex (tijdelijk) komt te vervallen, dan kan goede samenspraak en vertrouwde intimiteit uiteindelijk helpen de schaamte overwinnen. Eenvoudige zaken, als goed plassen voor het vrijen, handdoek of luier bij de hand, matrasbeschermer gebruiken, kunnen helpen. Ook een glijmiddel voor de vrouw, of Viagra als het een erectieprobleem betreft, kunnen praktische problemen oplossen. Echter de spontaniteit zoals deze er vroeger geweest is, zal niet zonder meer terugkeren. Het vrijen zal toch met enige planning gepaard gaan om een aantal ongewenste effecten tegen te gaan.

Naast pijn door niet opgewonden raken van de vrouw, kan ook pijn tijdens het vrijen worden veroorzaakt door ontstekingen en huid irritaties. De geïrriteerde huid komt door het dragen van incontinentie verband, condoom catheter, etc. Het veelvuldig "nat" zijn van de huid, maakt de huid erg gevoelig voor aanraken en wrijving. Ook kan de gemeenschap pijnlijk zijn voor de man en de vrouw, omdat de vrouw haar bekkenbodem spieren erg aanspant. Een hele opsomming van problemen en complicaties, aangaande incontinentie binnen de relatie. De sleutel tot een bevredigende seksuele relatie, is gelegen in het praten erover om de schaamte te overwinnen. Ook het gebruik van de juiste hulpmiddelen kan hier een bijdrage leveren.